Irodában dolgozom, mi bajom lehetne?

Az irodai dolgozók könnyen hihetik azt, hogy nagyobb biztonságban vannak azokhoz képest, akik terepen, fizikai vagy álló munkát végeznek, hiszen az ülés egy biztonságos pozíció, az emberrel nem történhet semmi. Rövid távon tegyük fel hogy ez még igaz is lehet. Hosszú távon azonban semmiképpen sem egészséges, és valljuk be, mindnyájan hosszú távra tervezünk az életünk során. De milyen veszélyek is leselkednek ránk hosszú távon?

Ha irodában dolgozunk, akkor az esetek kilencven százalékában számítógépek, laptopok előtt ülünk és ha mindezt napi 8 órában tesszük, akkor bizony a szemünknek eléggé meg kell erőltetnie magát ahhoz, hogy bírja a sok órányi megerőltetést. Tehát egyáltalán nem mindegy például hogy milyen pozícióban van a képernyő  előttünk, illetve, hogy a monitor milyen minőségű technológiával van előállítva. Hiába szuperál jól egy monitor, érdemes néha korszerűsíteni ezeket az eszközöket. Ezekben az eszköz beli kérdésekben is fordulhatunk például az activesafety.hu csapatához, akik munkavédelmi tanácsadással és felmérésekkel foglalkoznak.

A másik sarkalatos pontja az ülő munkának maga az ülés, aminek során szintén nem mindegy, milyen széket választunk, milyen testtartást veszünk föl és hányszor szakítjuk félbe az üldögélést egy kis sétával tornával, masszázsfotel használatával. Az ülőalkalmatosságok cserélése, a rendszeres torna bevezetése, állítható, álló asztalok beszerzése, sport utalvány biztosítása dolgozók számára mind jó lehetőségek a természetellenesen sok ülés kiegyensúlyozására.